Noutati
Restrictii privind utilizarea medicamentului Trobalt (retigabina) – tratamentul poate determina modificari de pigmentare a tesuturilor oculare, inclusiv a retinei, precum si a pielii, buzelor si/sau unghiilor
Data: 19/06/2013

Stimate profesionist din domeniul sănătăţii,
Compania GlaxoSmithKline (GSK) doreşte să vă informeze cu privire la restricţionarea indicaţiilor de utilizare a medicamentului Trobalt (retigabină), ca urmare a semnalării de modificări de pigmentare, precum şi să vă ofere recomandări referitoare la monitorizare.
Rezumat
  • În momentul de faţă, utilizarea medicamentului Trobalt este restricţionată la terapie asociată în tratamentul crizelor convulsive cu debut parţial cu sau fără generalizare secundară, rezistente la tratament, la pacienţii cu epilepsie, cu vârsta de 18 ani şi peste, în cazul cărora alte asocieri terapeutice recomandate s-au dovedit neadecvate sau nu au fost tolerate.
  • În studiile clinice pe termen lung efectuate cu retigabină, s-au raportat modificări de pigmentare (decolorare) a ţesuturilor oculare, inclusiv a retinei.
  • În cadrul aceloraşi studii, s-a observat şi decolorarea spre gri-albăstrui a unghiilor, buzelor şi/sau pielii.
  • Pacienţii în prezent aflaţi în tratament cu acest medicament trebuie evaluaţi în cadrul unei programări de rutină (non-urgenţe). Raportul beneficiu/risc trebuie reevaluat, iar pacienţii trebuie informaţi asupra riscului de pigmentare în cazul unui tratament de lungă durată.
  • Este necesară efectuarea unui examen oftalmologic complet (inclusiv testarea acuităţii vizuale, examinarea sub lampă cu fantă şi examenul fundului de ochi) la începerea tratamentului şi, ulterior, pe toată durata tratamentului, cel puţin o dată la 6 luni. Pacienţii care urmează sau au urmat deja un tratament cu retigabină trebuie programaţi pentru un examen oftalmologic.
  • Dacă se observă modificări de pigmentare a retinei sau modificări ale acuităţii vizuale, tratamentul cu medicamentul Trobalt trebuie continuat numai după reevaluarea atentă a raportului beneficiu/risc. De asemenea, în cazul pacienţilor care prezintă decolorare a unghiilor, buzelor sau pielii, tratamentul cu medicamentul Trobalt trebuie continuat numai după reevaluarea atentă a raportului beneficiu/risc.
Informaţii suplimentare privind siguranţa
În prezent, medicamentul Trobalt (retigabină) este indicat ca terapie asociată în tratamentul crizelor convulsive cu debut parţial cu sau fără generalizare secundară, rezistente la tratament, la pacienţii cu epilepsie, cu vârsta de 18 ani şi peste, în cazul cărora alte asocieri terapeutice recomandate s-au dovedit neadecvate sau nu au fost tolerate.
Până la data de 2 mai 2013, în cadrul a două studii clinice pe termen lung şi al programelor asociate de uz compasional s-au efectuat examene oftalmologice la 55 de pacienţi dintre pacienţii trataţi cu retigabină. În cadrul studiilor respective nu s-au efectuat examene oftalmologice iniţiale. S-au raportat 21 de cazuri de modificări de pigmentare (decolorare) a ţesuturilor oculare, dintre care 15 au implicat retina. Cinci pacienţi au prezentat acuitate vizuală sub 20/20. Unul dintre aceşti pacienţi a prezentat acuitate vizuală de 20/160 la un ochi, iar restul de patru pacienţi au prezentat acuitate vizuală între 20/25 şi 20/40 la unul sau ambii ochi.     
 
În cazul a doi subiecţi s-au raportat anomalii uşoare ale testelor de electrofiziologie retiniană, pentru ambii subiecţi raportându-se o acuitate vizuală normală. Totodată, în cadrul testelor de perimetrie Humphrey, la unul dintre aceşti subiecţi s-a observat şi o reducere generalizată a câmpurilor vizuale ale ambilor ochi.
Până la data de 2 mai 2013, în cadrul celor două studii clinice pe termen lung şi a programelor asociate de uz compasional, s-au raportat 51 de cazuri cu evenimente legate de decolorarea/ pigmentarea unghiilor, buzelor şi/sau pielii  după tratamentul cu retigabină. În general, evenimentele au apărut, după expunerea de lungă durată la retigabină, valoarea medie a timpului până la debut fiind de 4,4 ani (interval cuprins între 4 luni şi 6,7 ani) [timpul până la debut se referă la data primei raportări de reacţii de decolorare; în unele cazuri, s-a precizat că pacientul prezenta reacţia respectivă/reacţiile respective înainte de comunicarea acestora către investigator]. Între aceste evenimente şi vârsta sau sexul pacientului nu s-a observat nicio relaţie. În general, în cazul dozelor mai mari, evenimentele au apărut, de obicei, la 900 mg/zi sau peste.
Modificările descrise mai sus au fost observate la un procent mare de pacienţi care au continuat tratamentul în cadrul studiilor clinice pe termen lung. Aproximativ o treime dintre pacienţii examinaţi până în prezent au prezentat modificări de pigmentare la nivelul retinei. Cauza, istoricul natural şi prognosticul pe termen lung al modificărilor sunt în prezent necunoscute, fiind în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare.
Reacţiile de pigmentare/decolorare sunt considerate reacţii adverse foarte frecvente (³1/10) în cazul tratamentului de lungă durată cu retigabină.     
Rezumatul caracteristicilor produsului şi prospectul sunt în curs de revizuire în vederea includerii de informaţii cu privire la modificarea indicaţiilor şi la aceste riscuri de siguranţă.
 
Anexe-secţiunile revizuite ale medicamentului Trobalt
ANEXA I
REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI
4.1     Indicaţii terapeutice
Medicamentul Trobalt este indicat ca terapie asociată în tratamentul crizelor convulsive rezistente la tratament cu debut parţial, cu sau fără generalizare secundară, la pacienţii adulţi cu epilepsie, cu vârsta de 18 ani şi peste, în cazul cărora alte asocieri terapeutice recomandate s-au dovedit inadecvate sau nu au fost tolerate.
4.4    Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
Tulburări oculare
În cadrul unor studii clinice de lungă durată efectuate cu medicamentul Trobalt, s-a raportat apariţia unor modificari de pigmentaţie (decolorare) a ţesuturilor oculare, inclusiv a retinei, în unele cazuri, dar nu întotdeauna, în asociere cu modificări de pigmentaţie a pielii, buzelor sau unghiilor (vezi paragraful de mai jos şi punctul 4.8). Prognosticul pe termen lung al acestor constatări este pentru moment necunoscut, dar unele rapoarte au fost asociate cu diminuarea acuităţii vizuale. La  momentul iniţierii tratamentului şi, apoi, la cel puţin fiecare 6 luni pe durata desfăşurării tratamentului trebuie făcută o examinare oftalmologică completă (inclusiv testarea acuităţii vizuale, examinarea sub lampă cu fantă şi examenul fundului de ochi). Dacă se depistează pigmentarea retinei sau modificări de vedere, tratamentul cu medicamentul Trobalt trebuie continuat numai după reevaluarea atentă a raportului beneficiu/risc. Tratamentul cu medicamentul Trobalt trebuie întrerupt cu condiţia să fie disponibile alte opţiuni adecvate de tratament. Dacă tratamentul este continuat, pacientul trebuie monitorizat mai îndeaproape.
Afecţiuni cutanate
În cadrul unor studii clinice de lungă durată efectuate cu medicamentul Trobalt, s-a raportat apariţia unor modificări de pigmentaţie (decolorare) a pielii, buzelor sau unghiilor, în unele cazuri, dar nu întotdeauna, în asociere cu modificări de pigmentaţie a ţesuturilor oculare (vezi paragraful de mai sus şi punctul 4.8). În cazul pacienţilor care prezintă aceste modificări, tratamentul cu medicamentul Trobalt trebuie continuat numai după reevaluarea atentă a raportului beneficiu/risc.
 
 
 
 
 
  1. Reacţii adverse
Aparate, sisteme şi organe
 
Foarte frecvente Frecvente
Tulburări oculare
 
Modificari de pigmentaţie (decolorare) a ţesuturilor oculare, inclusiv a retinei, observate după câţiva ani de tratament. Unele dintre aceste raportări au fost asociate cu diminuarea acuităţii vizuale. Diplopie
Vedere înceţoşată
 
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
 
S-a observat decolorarea spre gri-albăstrui a unghiilor, buzelor şi/sau pielii, în general, la doze mai mari şi după câţiva ani de tratament.
 
 
 
 
 





 




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANEXA II
D.      Condiţii sau restricţii privind utilizarea sigură şi eficace a medicamentului
  • Măsuri suplimentare de reducere la minimum a riscului
    • Necesitatea informării pacienţilor cu privire la faptul că medicamentul TROBALT poate determina apariţia de modificări pigmentare la nivelul ţesuturilor oculare, inclusiv retina, precum şi la nivelul pielii, buzelor şi/sau unghiilor;
    • Necesitatea efectuării unor examinări oftalmologice complete, inclusiv verificarea acuităţii vizuale şi examenul fundului de ochi  la momentul iniţierii tratamentului şi, apoi, la cel puţin fiecare 6 luni pe durata desfăşurării tratamentului. Dacă se depistează schimbări ale pigmentului retinian sau modificări de vedere, tratamentul cu medicamentul TROBALT trebuie întrerupt, cu condiţia să fie disponibile alte opţiuni de tratament adecvate.
 
 
 
 
ANEXA III
PROSPECTUL
  1. Ce este Trobalt şi pentru ce se utilizează
Trobalt este un medicament din grupul de medicamente numite antiepileptice. Acesta acţionează prin prevenirea activităţii cerebrale exagerate, care determină apariţia crizelor epileptice (numite şi convulsii).
 
Este utilizat împreună cu alte medicamente antiepileptice pentru tratamentul adulţilor care au crize convulsive cu debut parţial „greu de controlat”, care nu pot utiliza alte medicamente antiepileptice sau  în cazul cărora alte medicamente antiepileptice nu au funcţionat bine.
 
 
  1. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Trobalt
 
Fiţi atenţi la apariţia simptomelor grave
Decolorarea pielii, unghiilor, buzelor şi ochilor
La persoanele care utilizează de mai mulţi ani medicamentul Trobalt  s-a raportat decolorarea unor zone ale ochiului, inclusiv a retinei (situată în spatele ochiului) (vezi pct. 4). Medicul dumneavoastră trebuie să vă recomande efectuarea unei examinări oftalmologice înainte de începerea tratamentului. Examinarea oftalmologică trebuie repetată la cel puţin fiecare 6 luni cât timp utilizaţi medicamentul Trobalt. Dacă se constată probleme, tratamentul va fi întrerupt, cu condiţia să fie disponibile alte opţiuni adecvate de tratament. În cazul continuării tratamentului cu medicamentul Trobalt, medicul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape.
Informaţi-vă medicul dacă prezentaţi orice modificări de vedere pe durata tratamentului cu medicamentul Trobalt.
La persoanele care utilizează de mai mulţi ani medicamentul Trobalt, s-a raportat şi decolorarea spre gri-albăstui a pielii, buzelor sau unghiilor (vezi pct. 4). Aceasta apare uneori însoţită de decolorarea unor zone ale ochiului. Dacă observaţi astfel de modificări pe durata utilizării medicamentului, informaţi-vă medicul. Medicul va discuta cu dumneavoastră dacă tratamentul cu medicamentul Trobalt trebuie continuat.
 
 
 
 
 
4.       Reacţii adverse posibile
Fiţi atenţi la apariţia simptomelor grave
Decolorarea unor zone ale ochiului, inclusiv a retinei (situată în spatele ochiului): aceasta poate fi foarte frecventă la pacienţii care utilizează medicamentul Trobalt de câţiva ani. Medicul dumneavoastră trebuie să vă recomande efectuarea unei examinări oftalmologice înaintea începerii tratamentului. Examinarea oftalmologică trebuie repetată la cel puţin fiecare 6 luni cât timp utilizaţi medicamentul Trobalt. Dacă se constată probleme, tratamentul va fi întrerupt, cu condiţia să fie disponibile alte opţiuni adecvate de tratament. În cazul continuării tratamentului cu medicamentul Trobalt, medicul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape.
Decolorarea spre gri-albăstriu a pielii, buzelor sau unghiilor: aceasta este foarte frecventă la pacienţii care utilizează medicamentul Trobalt de câţiva ani. Aceasta apare uneori însoţită de decolorarea unor zone ale ochiului. Medicul va discuta cu dumneavoastră dacă tratamentul cu medicamentul Trobalt trebuie continuat.
Solicitare de raportare
Acest medicament este supus unei monitorizări suplimentare, care va permite identificarea rapidă a informaţiilor de siguranţă noi.
Profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie să raporteze orice reacţie adversă suspectată asociată cu utilizarea medicamentului Trobalt (retigabină), în conformitate cu sistemul naţional de raportare spontană, prin intermediul „Fişei pentru raportarea spontană a reacţiilor adverse la medicamente”, disponibile pe pagina web a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale/Medicamente de uz uman/Raportează o reacţie adversă
 
sau prin fax către:
 
               Centrul Naţional de Farmacovigilenţă
               Str. Aviator Sănătescu, Nr. 48, Sector 1, Bucureşti, România
               fax nr: +40 213 163 497
 
Totodată, reacţiile adverse suspectate se pot raporta şi către reprezentanţa în România a deţinătorului APP, la următoarele date de contact :
Farmacovigilenta.romania@gsk.com, medical.ro@gsk.com
sau
Fax 021 3028 259
În calitate de deţinător al Autorizaţiei de Punere pe Piaţă, compania GSK România va asigura raportarea acestora către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, în conformitate cu reglementările în vigoare.
 
Informaţii cu privire la prezenta comunicare
Pentru orice întrebări sau informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi compania GlaxoSmithKline (GSK) România:
Opera Business Centre 1
Str.Costache Negri, nr.1-5, sector 5
Cod 050552, Bucuresti
Tel. 021 3028 208
Fax 021 3028 259
Departamentul Medical GlaxoSmithKline (GSK) România
e-mail: medical.ro@gsk.com
Informaţiile din prezenta scrisoare au avizul Agenţiei Europene a Medicamentului şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.
 
Cu stimă,
Dr. Dana Mihaela Constantinescu
Medical&Regulatory Director
GlaxoSmithKline (GSK) România
 
 
NOUTATI!
10
MAY
04
APR
07
FEB